Mit seneste anfald – en personlig historie

Facebook
LinkedIn
Anfald - blog

Det var en ganske normal morgen i en ganske normal weekend. Det skulle dog vise sig at vende på en tallerken. Jeg var lige stået op og var på vej ud på badeværelset til en enhver anden morgenrutine. Jeg sagde godmorgen til min mor. Alt var i den skønneste orden. Jeg nåede lige ud og lukkede døren. Alt derfra og til, at jeg vågnede på sygehuset, kan jeg ikke huske. Jeg vidste dog, da jeg vågende, at jeg havde haft et anfald.

Eftersom jeg ikke selv var "til stede" og ikke kan huske det mindste, har jeg efterfølgende fået min mor til at forklare mig hvad der skete.

Et epileptisk anfald fortalt af Marianne Jeppesen

Jeg kunne høre, at hans medicin faldt på gulvet. Jeg spurgte om han var ok, og der kom et lidt mærkeligt "jaeee". Jeg gik ud og åbnede døren. Der sad han på toilettet og spjættede. Han var på vej ind i et epileptisk anfald.

Han var delvist ukontaktbar og med ét blev hans krop stiv som et bræt. Jeg ved ikke hvor kræfterne kom fra, men jeg formåede at løfte ham over og ligge på gulvet. Det er et relativt smalt badeværelse, så det var noget af en mission at få ham båret derover. Idet jeg løftede ham "forsvandt" han helt.

Hans læber blev grå - næsten blå. Han trak vejret meget overfladisk. Det var små hurtige vejrtrækninger indad uden at puste ud. Han trak ikke vejret optimalt. Hans øjne var lukket. Han var stadig helt stiv i kroppen og spjættede med armene. I desperation råbte jeg af ham. På et tidspunkt kom jeg til at kigge på klokken. Nu var der gået flere minutter siden anfaldet startede. Jeg vidste, at jeg havde brug for hjælp.

Jeg ringede til vores naboer, Lone og Fronts, og derefter til alarmcentralen. Lone kom og hjalp mig imens Frants ventede på ambulancen, så han kunne vise vej. Imens alt dette skete, snakkede jeg med Falck og blev derefter stillet om til en sygeplejerske. Hun forsøgte at berolige mig ved at sige, at ambulancen var på vej. Jakob var fuldstændigt febrilsk og skrækslagen.

Heldigvis kunne jeg endelig høre ambulancen. Krampeanfaldet stoppede og Jakob rejste sig efterfølgende op, men begyndte nu i stedet at hive i gardinerne og forhænget til bruseren. Nærmest som om, at han ville til at gå i bad - for det virkede jo selvfølgelig som det helt optimale at gøre i situationen...

Selvom han virkede mere "frisk og til stede" var han stadig ikke til at komme i kontakt med og sagde "ja" til det han blev spurgt om. Hans handlinger svarede dog ikke til det, som han svarede. Han var stadig fjern og min puls var høj. Jeg var bange. Rigtigt bange, for han havde været uden ilt i lang tid.

Heldigvis nåede Falck-folkene frem og tog over. De spurgte om han kunne gå ud til ambulancen. Jakob sagde "ja", hvorefter han fulgtes med dem ud. Han blev spurgt om sit fulde navn og CPR, men blev ved med kun at gentage sin fødselsdato. De ville gerne have lagt en venflon på Jakob, hvis der skulle komme et anfald mere. Han plejer normalt ikke at være bange for nåle, men den dag var anderledes. Han reagerede kraftigt på det og udviste at det gjorde voldsomt ondt.

Falck-folkene sagde, at de ville tage ham med på hospitalet, og jeg så bare skulle følge efter. Som mor, håber jeg ALDRIG på at skulle se ham få et anfald igen efter denne oplevelse. 

Anfald
Fra venstre: Jakob Junker Jeppesen og Marianne Jeppesen. Mor og søn på tur langs vandet ved Palmestranden I Frederikshavn. Kort herfra ligger sommerhuset, hvor Jakob oplevede det epileptiske anfald.

Da jeg kom til bevidsthed

Da jeg endeligt "vendte tilbage" igen efter anfaldet lå jeg i ambulancen. Jeg var helt forvirret og udmattet, men eftersom jeg lå i en ambulance kunne jeg næsten regne ud, at jeg var på vej til hospitalet grundet et epileptisk anfald. Det andet jeg kom til at tænke på var min "kørekort-situation". Jeg havde skrevet mig op til at skulle begynde på at tage kørekort 10 dage efter.

Når man er diagnosticeret med epilepsi, skal man være anfaldsfri i 1 år før man må begynde på at tage sit kørekort. Det betød, at jeg måtte skrive til min kommende kørelærer, at vi lige måtte vente 1 år mere. På godt jysk, kan man vidst godt sige, at det var en "træls" dag.

Dagen i dag

Lige nu, hvor jeg sidder og skriver dette indlæg, tænker jeg over, hvad der er sket siden den rædselsfulde morgen, hvor jeg fik mit seneste anfald. Det har været noget af en "rutsjebanetur".

På godt og ondt, er jeg 'taknemmelig' for at blive diagnosticeret med epilepsi. At blive diagnosticeret med epilepsi var netop årsagen til at hele MyEpi-eventyret begyndte.

Den magtesløshed, utryghed og usikkerhed, som jeg ved min mor følte og stadig føler den dag i dag, ved jeg at rigtigt mange familier med epilepsi tæt på livet også føler konstant. Det er netop dem, som holder min motivation oppe til at føre MyEpi ud i livet! På godt og ondt, er jeg 'taknemmelig' for at blive diagnosticeret med epilepsi. At blive diagnosticeret med epilepsi var netop årsagen til at hele MyEpi-eventyret begyndte.

Del opslaget på

Facebook
LinkedIn
Jakob Junker Jeppesen

Jakob Junker Jeppesen

CEO & Founder, MyEpi

Læs videre